Veranderingen voor vzw’s en stichtingen omtrent giften - VZW Support
15462
post-template-default,single,single-post,postid-15462,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Veranderingen voor vzw’s en stichtingen omtrent giften

Giften

Veranderingen voor vzw’s en stichtingen omtrent giften

‘Oplichting, witwassen en financiering van terrorisme tegengaan’, iets waar de financiële actiegroep GAFI-FATF reeds langere tijd naar streeft. De nieuwe regels die minister van Justitie Koen Geens in het leven roept ziet hun vraag beantwoord.

Het voorontwerp met betrekking tot nieuwe regels rond verenigingen is op 31 augustus 2018 goedgekeurd op de ministerraad. Dit voorontwerp heeft als doel een vlottere en meer transparante werking te bieden en dus ook een transparantere kijk op de financiën van een vereniging of stichting. Dit speelt in op de vraag van de Financiële Actiegroep (GAFI-FATF). Zij vragen al langere tijd voor een meer transparante financiële werking van verenigingen en stichtingen. Ze willen hierdoor oplichting, witwassen en financiering van terrorisme tegengaan.

Er worden twee nieuwe verplichtingen doorgevoerd. Ten eerste komt er een veralgemeende neerleggingsplicht voor de jaarrekeningen, ongeacht hun grootte, bij de Balanscentrale van de Nationale Bank van België. Ten tweede zal er ook een register worden ingelast waar alle giften boven de €3000 in opgenomen moeten worden. Het is een register van de inkomende en uitgaande giften van en naar het buitenland en is niet publiek.

Deze nieuwe regels hebben betrekking op: vzw, ivzw , verenigingen en stichtingen van Belgisch recht en verenigingen en stichtingen van buitenlandsrecht die een bijkantoor hebben op Belgisch grondgebied.

Deze twee nieuwe regels zouden moeten tegemoetkomen aan de vraag van GAFI-FATF om oplichting, witwassen en financiering van terrorisme tegengaan.

Geen reactie's

Geef een reactie